Komodo drake (Varanus komodoensis) Reptil

Komodo-draken Reptilen är den största levande ödlearten. Draken är en monitor ödla av familjen Varanidae. Det förekommer på Komodo Island och några närliggande öar i de mindre Sunda öarna i Indonesien. Det populära intresset för ödlans stora storlek och rovvanor har gjort det möjligt för denna utrotningshotade art att bli en ekoturistattraktion, vilket har uppmuntrat sitt skydd.

Läs mer på Reptil.se


Ödlan växer till 3 meter (10 fot) i total längd och uppnår en vikt av ca 135 kg (ca 300 pounds). Den gräver en håla så djupt som 9 meter och lägger ägg som kläcks i April eller maj. Den nykläckta unga, ca 45 cm (18 tum) lång, bor i träd i flera månader. Vuxna Komodo drakar äter mindre medlemmar av sin egen art och ibland även andra vuxna.
De kan dock springa fort nog för att attackera och döda människor. (Ett antal attacker mot människor av Komodo dragons, både vilda och fången, har rapporterats mellan 2000 och 2014.) Carrion är dock deras huvudsakliga diet objekt, även om de vanligtvis vänta längs spelet spår till bakhåll grisar, rådjur och nötkreatur. De behöver sällan fånga levande byte direkt, eftersom deras giftiga bett ger toxiner som hämmar blodkoagulering. Man tror att deras offer går i chock från snabb blodförlust. Vissa herpetologer noterar att bitens fysiska trauma och införandet av bakterier från Komodo drakens mun till såret också spelar roller i att sakta och döda byte. Komodo drakar hittar ofta sitt byte i färd med att dö eller strax efter döden.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.